These Smashed Falafel and Beetroot Hummus Spinach Chilla Wraps are a nutritious and delicious combination of crispy falafel, creamy beetroot hummus, and fresh veggies wrapped in a savory spinach chilla. Perfect for a healthy meal that is packed with flavor!
RECIPE
- Prep Time: 20 minutes
- Cooking Time: 30 minutes
- Total Time: 50 minutes
- Serve Size: 4-5 wraps
For Falafel:
- 1 cup Chickpeas (Kabuli chana), soaked overnight
- ½ cup Onions, diced
- 6-7 Garlic cloves
- 2-3 Green chillies
- 1 cup Parsley (packed)
- ½ cup Fresh coriander (packed)
- A few sprigs of Fresh mint
- ⅓ cup Spring onion greens
- 1 tsp Jeera powder
- 1 tbsp Dhaniya powder
- 1 tbsp Lal mirch powder
- Salt to taste
- A pinch of Black pepper
- 1-2 tbsp Olive oil
- 1-2 tbsp Sesame seeds
- 2-3 tbsp Flour
For Hummus:
- 1 cup Chickpeas (soaked for 7-8 hours)
- Salt to taste
- 1-2 Ice cubes
- 2-3 Garlic cloves
- 1 boiled Beetroot (medium-sized)
- ⅓ cup Homemade Tahini paste
- 1 tbsp Lemon juice
- 2 tbsp Olive oil
For Chilla:
- 1 cup Spinach (blended into a smooth paste)
- 1 cup Chickpea flour (besan)
- ½ tsp Turmeric powder
- ½ tsp Red chilli powder
- Salt to taste
- Water to make batter
For Falafel:
- Blend soaked chickpeas, onions, garlic, green chillies, parsley, coriander, mint, and spring onions in a food processor, pulse it coarsely.
- Add jeera powder, dhaniya powder, lal mirch powder, salt, black pepper, sesame seeds, and 2-3 tbsp flour.
- Mix everything well and shape into small falafel balls.
- Heat olive oil in a pan and shallow fry the falafel, smashing them slightly as they cook on both sides until crispy and golden brown.
For Hummus:
- In a blender, combine soaked chickpeas, boiled beetroot, garlic, salt, tahini, lemon juice, olive oil, and ice cubes.
- Blend until smooth and creamy. Adjust consistency with water if needed.
For Chilla:
- Make Chillas as per packet instructions.
- Cook on both sides until crispy and golden.
- Place a chilla on a plate.
- Add a smashed falafel on top and carefully flatten it.
- Spread a generous layer of beetroot hummus over it, and add your favorite salad veggies.
- Roll it up and enjoy your fresh and flavorful wrap!
सामग्री:
फालाफेल के लिए:
- 1 कप चने (काबुली चना), रात भर भिगोए हुए
- ½ कप प्याज, कटा हुआ
- 6-7 लहसुन की कलियाँ
- 2-3 हरी मिर्च
- 1 कप पार्सले (संकुचित)
- ½ कप ताजगी से भरी धनिया पत्तियाँ
- कुछ पत्तियाँ ताजगी से भरी पुदीना
- ⅓ कप हरे प्याज की पत्तियाँ
- 1 छोटा चम्मच जीरा पाउडर
- 1 बड़ा चम्मच धनिया पाउडर
- 1 बड़ा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- स्वाद अनुसार नमक
- एक चुटकी काली मिर्च
- 1-2 बड़ा चम्मच जैतून का तेल
- 1-2 बड़ा चम्मच तिल के बीज
- 2-3 बड़ा चम्मच आटा
हुमस के लिए:
- 1 कप चने (7-8 घंटे भिगोए हुए)
- स्वाद अनुसार नमक
- 1-2 बर्फ के टुकड़े
- 2-3 लहसुन की कलियाँ
- 1 उबला हुआ चुकंदर (मध्यम आकार)
- ⅓ कप होममेड ताहिनी पेस्ट
- 1 बड़ा चम्मच नींबू का रस
- 2 बड़ा चम्मच जैतून का तेल
चिल्ला के लिए:
- 1 कप पालक (स्मूथ पेस्ट में पिसा हुआ)
- 1 कप बेसन
- ½ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
- ½ छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- स्वाद अनुसार नमक
- पानी (बटर बनाने के लिए)
फालाफेल के लिए:
- भीगे हुए चने, प्याज, लहसुन, हरी मिर्च, पार्सले, धनिया, पुदीना, और हरे प्याज को फूड प्रोसेसर में coarsely पीस लें।
- इसमें जीरा पाउडर, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, नमक, काली मिर्च, तिल के बीज और 2-3 चम्मच आटा डालकर अच्छी तरह मिला लें।
- अब मिश्रण से छोटे-छोटे फालाफेल बॉल्स बना लें।
- एक पैन में जैतून का तेल गर्म करें और फालाफेल को दोनों ओर से कुरकुरा और सुनहरा होने तक शैलो फ्राई करें।
हुमस के लिए:
- चने, उबला हुआ चुकंदर, लहसुन, नमक, ताहिनी, नींबू का रस, जैतून का तेल और बर्फ के टुकड़े एक साथ ब्लेंड करें।
- अच्छे से स्मूद और क्रीमी होने तक ब्लेंड करें। अगर जरूरत हो तो पानी डाल सकते हैं।
चिल्ला के लिए:
- एक बर्तन में बेसन, पालक का पेस्ट, हल्दी, लाल मिर्च पाउडर और नमक डालकर पानी से एक स्मूद बैटर बना लें।
- नॉन-स्टिक पैन में बैटर डालकर पतला चिल्ला बनाएँ। दोनों ओर से सुनहरा होने तक पकाएँ।
- एक चिल्ला लें और उस पर फालाफेल रखें।
- फालाफेल को सावधानी से दबा कर फैला लें।
- फिर उस पर बीट रूट हुमस और सलाद की सामग्री लगाकर रैप बना लें।
स्मैश्ड फालाफेल और बीट रूट हुमस स्पिनच चिल्ला रैप्स तैयार हैं। आनंद लें!