Shavige, Indian Traditional Noodles made with Indian Ingredients and spices

Ragi Shavige Recipe: Traditional Indian Noodles

Day 4 : #NoBreadBreakfast

Known as Ottu Shavige in Karnataka,  termed semige or semé da addae in Tulu in Mangalore and Udupi. In Maharashtra it is known as Shirvale

Discover how to make Ragi Shavige at home with our easy recipe. Perfect for health-conscious individuals, this dish combines the nutritional benefits of ragi with classic Indian flavours

Ragi Shavige. Indian Traditional Noodles made with desi ingredients.

 

  • Preparation Time: 20 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 50 minutes
  • Recipe Yield: Serves 4

Ingredients:

  • For Ragi Shavige:
    • 1 packet Gladful Ragi Dosa Batter
    • Water, as required
    • Ghee, to grease

  • For Tempering:
    • 1 tbsp oil/ghee
    • 1/2 tsp mustard seeds
    • 1/2 tsp cumin seeds
    • 1/2 tsp whole urad dal
    • 1/2 tsp chana dal
    • 1 small carrot, chopped
    • 2 green chillies, finely chopped
    • 1 medium onion, finely chopped
    • 1 sprig curry leaves
    • Salt, to taste
    • 2 tbsp fresh coconut, grated
    • 2 tbsp coriander leaves, chopped
    • Lemon juice, to taste

Method:

  • Prepare the Batter:Mix Gladful Ragi Dosa Batter with water to achieve a consistency that’s not too thick nor too thin. Aim for a batter slightly thicker than that for dosa.

  • Steam the Idlis:Pour the batter into greased idli plates and steam for 15 minutes. Allow cooling before turning them into shavige.

  • Make Shavige: Use a sangha to press the cooled idlis into shavige (noodles). Set aside.

  • Tempering: Heat oil/ghee in a pan. Add mustard seeds, cumin seeds, urad dal, chana dal and sauté till golden. Add carrots, green chillies, onion, curry leaves, and salt. Cook until onions are soft.

  • Combine: Mix in the ragi shavige with the tempering. Cook for a minute, then add coconut, coriander, and lemon juice.

Checkout the Recipe Video Here : 

सामग्री:


रागी शाविगे के लिए:

  • 1 पैकेट ग्लैडफुल रागी डोसा बैटर
  • आवश्यकतानुसार पानी
  • सांचे को चिकनाई करने के लिए घी

तड़के के लिए:

  • 1 बड़ा चमचा तेल/घी
  • 1/2 छोटा चमचा सरसों के बीज
  • 1/2 छोटा चमचा जीरा
  • 1/2 छोटा चमचा पूरी उड़द दाल
  • 1/2 छोटा चमचा चना दाल
  • 1 छोटी गाजर, कटी हुई
  • 2 हरी मिर्च, बारीक कटी हुई
  • 1 मध्यम प्याज, बारीक कटा हुआ
  • 1 टहनी करी पत्ते
  • स्वादानुसार नमक
  • 2 बड़े चमचे ताजा नारियल,
  • कद्दूकस किया हुआ 2 बड़े चमचे धनिया पत्ते,
  • कटे हुए स्वादानुसार नींबू का रस

विधि:

बैटर तैयार करें:

ग्लैडफुल रागी डोसा बैटर को पानी के साथ मिलाएं ताकि बैटर न तो बहुत गाढ़ा हो और न ही बहुत पतला हो। डोसा के लिए बैटर से थोड़ा गाढ़ा बैटर बनाने का प्रयास करें।

इडली बनाएं:

बैटर को घी लगे इडली प्लेटों में डालें और 15 मिनट के लिए भाप में पकाएं। ठंडा होने दें फिर उन्हें शाविगे में बदलें।

शाविगे बनाएं:

ठंडी हुई इडलीज को सांघा का उपयोग करके शाविगे (नूडल्स) में दबाएं। अलग रख दें।

तड़का:

एक पैन में तेल/घी गरम करें। सरसों के बीज, जीरा, उड़द दाल और चना दाल डालें और सुनहरा भूरा होने तक भूनें। गाजर, हरी मिर्च, प्याज, करी पत्ते

 

 

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