Day 19: #AajDabbeMainKyaHai
In today's #ajdabbemekyahai challenge, we're creating a delicious "No Bread Burger" that's trending these days. With a crispy tikki and Gladful's Lobia Carrot Chilla as a bun substitute, you won't even miss the bread! Let's dive into this healthy and tasty recipe.
RECIPE
- Prep Time: 15 minutes
- Cooking Time: 20 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Serve Size: 2 burgers
Ingredients (For the Potato Tikki)
- 2 small boiled potatoes
- 1 boiled sweet potato (long)
- Fresh coriander leaves
- ½ tsp red chili powder
- ½ tsp coriander powder
- Salt to taste
- 1 tsp cornflour
Ingredients (For the No Bread Burger Chilla)
- 3-4 tbsp Gladful's Lobia Carrot Chilla Mix
- A pinch of salt
- Water as required
- Oil for cooking
Method
For the Potato Tikki
- Mash the boiled potatoes and sweet potato together.
- Add fresh coriander leaves, red chili powder, coriander powder, salt, and cornflour.
- Mix well to form a tikki mixture.
- Grease your hands with oil, form small tikkis from the mixture.
- In a pan, add a little oil and cook the tikkis until they are golden brown and crisp on both sides.
- Once the tikkis are almost done, add grated cheese on top and cover until the cheese melts. Do not flip.
For the No Bread Burger Chilla
- Take Gladful's Lobia Carrot Chilla Mix, add a pinch of salt, and water to make a thick batter.
- Let the batter rest for 5 minutes.
- In a non-stick pan, pour 1 tbsp batter without spreading.
- Add a little oil on the sides, flip when the top dries, and cook until golden brown and crispy.
Cooking
Assembling the No Bread Burger
- Take one chilla as the bottom bun, spread ketchup and green chutney.
- Place the potato tikki on it.
- Add slices of tomato, onion, and lettuce.
- Top it with the second chilla as the top bun. Secure with a toothpick.
सामग्री (आलू टिक्की के लिए)
- 2 छोटे उबले आलू
- 1 लंबा उबला हुआ शकरकंद
- ताजा धनिया पत्तियां
- ½ चमच लाल मिर्च पाउडर
- ½ चमच धनिया पाउडर
- स्वादानुसार नमक
- 1 चमच कॉर्नफ्लोर
सामग्री (ब्रेड नहीं बर्गर के चिल्ला के लिए)
- 3-4 चमच ग्लैडफुल्स लोबिया गाजर चिल्ला मिक्स
- स्वादानुसार नमक
- आवश्यकतानुसार पानी
- पकाने के लिए तेल
विधि
आलू टिक्की के लिए
- उबले आलू और शकरकंद को मैश कर लें।
- धनिया पत्तियां, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, नमक और कॉर्नफ्लोर डालें।
- इसे अच्छी तरह मिलाएं और टिक्की का मिश्रण तैयार करें।
- हाथों में तेल लगाकर टिक्की बना लें।
- पैन में थोड़ा तेल डालें और टिक्कियों को दोनों तरफ से सुनहरा भूरा और कुरकुरा होने तक पकाएं।
- टिक्की के लगभग तैयार होने पर उस पर कद्दूकस किया हुआ पनीर डालें और पिघलने तक ढक्कन ढक कर गर्म करें। इसे पलटें नहीं।
नो ब्रेड बर्गर चिल्ला के लिए
- लोबिया गाजर चिल्ला मिक्स लें, उसमें नमक और थोड़ा पानी डालकर गाढ़ा घोल बना लें।
- घोल को 5 मिनट तक आराम दें।
- एक नॉन स्टिक पैन में 1 चमच घोल डालें और फैलाएं नहीं।
- ऊपर से घोल सूखने पर पलट दें और सुनहरा भूरा और कुरकुरा होने तक पकाएं।
पकाने की विधि
बर्गर को असेम्बल करना
- एक चिल्ला को बर्गर के निचले हिस्से के रूप में लें, उस पर केचप और हरी चटनी लगाएं।
- टिक्की को चिल्ला पर रखें।
- टमाटर, प्याज और लेट्यूस की स्लाइस डालें।
- ऊपर से दूसरे चिल्ला को रखें और टूथपिक से सुरक्षित करें।
इस तरह आपका स्वादिष्ट नो ब्रेड बर्गर तैयार है।