No Bread Burger: Deliciousness of a burger with a healthy twist

No Bread Burger: Deliciousness of a burger with a healthy twist

Day 19: #AajDabbeMainKyaHai

In today's #ajdabbemekyahai challenge, we're creating a delicious "No Bread Burger" that's trending these days. With a crispy tikki and Gladful's Lobia Carrot Chilla as a bun substitute, you won't even miss the bread! Let's dive into this healthy and tasty recipe.

RECIPE

  • Prep Time: 15 minutes
  • Cooking Time: 20 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Serve Size: 2 burgers

Ingredients (For the Potato Tikki)

  • 2 small boiled potatoes
  • 1 boiled sweet potato (long)
  • Fresh coriander leaves
  • ½ tsp red chili powder
  • ½ tsp coriander powder
  • Salt to taste
  • 1 tsp cornflour

Ingredients (For the No Bread Burger Chilla)

  • 3-4 tbsp Gladful's Lobia Carrot Chilla Mix
  • A pinch of salt
  • Water as required
  • Oil for cooking

Method

For the Potato Tikki

  1. Mash the boiled potatoes and sweet potato together.
  2. Add fresh coriander leaves, red chili powder, coriander powder, salt, and cornflour.
  3. Mix well to form a tikki mixture.
  4. Grease your hands with oil, form small tikkis from the mixture.
  5. In a pan, add a little oil and cook the tikkis until they are golden brown and crisp on both sides.
  6. Once the tikkis are almost done, add grated cheese on top and cover until the cheese melts. Do not flip.

For the No Bread Burger Chilla

  1. Take Gladful's Lobia Carrot Chilla Mix, add a pinch of salt, and water to make a thick batter.
  2. Let the batter rest for 5 minutes.
  3. In a non-stick pan, pour 1 tbsp batter without spreading.
  4. Add a little oil on the sides, flip when the top dries, and cook until golden brown and crispy.

Cooking

Assembling the No Bread Burger

  1. Take one chilla as the bottom bun, spread ketchup and green chutney.
  2. Place the potato tikki on it.
  3. Add slices of tomato, onion, and lettuce.
  4. Top it with the second chilla as the top bun. Secure with a toothpick.

सामग्री (आलू टिक्की के लिए)

  • 2 छोटे उबले आलू
  • 1 लंबा उबला हुआ शकरकंद
  • ताजा धनिया पत्तियां
  • ½ चमच लाल मिर्च पाउडर
  • ½ चमच धनिया पाउडर
  • स्वादानुसार नमक
  • 1 चमच कॉर्नफ्लोर

सामग्री (ब्रेड नहीं बर्गर के चिल्ला के लिए)

  • 3-4 चमच ग्लैडफुल्स लोबिया गाजर चिल्ला मिक्स
  • स्वादानुसार नमक
  • आवश्यकतानुसार पानी
  • पकाने के लिए तेल

विधि

आलू टिक्की के लिए

  1. उबले आलू और शकरकंद को मैश कर लें।
  2. धनिया पत्तियां, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, नमक और कॉर्नफ्लोर डालें।
  3. इसे अच्छी तरह मिलाएं और टिक्की का मिश्रण तैयार करें।
  4. हाथों में तेल लगाकर टिक्की बना लें।
  5. पैन में थोड़ा तेल डालें और टिक्कियों को दोनों तरफ से सुनहरा भूरा और कुरकुरा होने तक पकाएं।
  6. टिक्की के लगभग तैयार होने पर उस पर कद्दूकस किया हुआ पनीर डालें और पिघलने तक ढक्कन ढक कर गर्म करें। इसे पलटें नहीं।

नो ब्रेड बर्गर चिल्ला के लिए

  1. लोबिया गाजर चिल्ला मिक्स लें, उसमें नमक और थोड़ा पानी डालकर गाढ़ा घोल बना लें।
  2. घोल को 5 मिनट तक आराम दें।
  3. एक नॉन स्टिक पैन में 1 चमच घोल डालें और फैलाएं नहीं।
  4. ऊपर से घोल सूखने पर पलट दें और सुनहरा भूरा और कुरकुरा होने तक पकाएं।

पकाने की विधि

बर्गर को असेम्बल करना

  1. एक चिल्ला को बर्गर के निचले हिस्से के रूप में लें, उस पर केचप और हरी चटनी लगाएं।
  2. टिक्की को चिल्ला पर रखें।
  3. टमाटर, प्याज और लेट्यूस की स्लाइस डालें।
  4. ऊपर से दूसरे चिल्ला को रखें और टूथपिक से सुरक्षित करें।

इस तरह आपका स्वादिष्ट नो ब्रेड बर्गर तैयार है।

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