Crispy Upma Rolls: You won't ever miss your Bread Rolls after having this!

Crispy Upma Rolls: You won't ever miss your Bread Rolls after having this!

Day 39: #NoBreadBreakfast

Crispy Upma Rolls are a healthier twist on the classic bread roll, perfect for those who crave the same comforting taste but want to avoid the oil-soaked bread. Using Gladful’s Sprouted Millet Ghee Upma as the base, this recipe offers a delicious, crunchy, and nutritious alternative!

RECIPE

Prep Time: 10 minutes
Cooking Time: 15-20 minutes
Total Time: 25-30 minutes
Serve Size: 4-5 rolls

Ingredients:

For Upma:

  • 1 packet of Gladful’s Sprouted Millet Ghee Upma
  • Double the amount of water
  • 1/2 tsp turmeric powder
  • 1/2 tsp red chili powder

For Potato Stuffing:

  • 2 boiled potatoes
  • Chopped onions
  • Fresh coriander leaves
  • 1/2 tsp chili powder
  • 1/2 tsp roasted cumin powder
  • 1/2 tsp coriander powder
  • 1/2 tsp chaat masala
  • Salt to taste

For Making the Rolls:

  • Oil for greasing
  • Oil for cooking

Method:

  • Prepare the Upma:
    In a pot, add double the amount of water to 1 packet of Gladful’s Sprouted Millet Ghee Upma. Bring it to a boil. Add 1/2 tsp turmeric powder and 1/2 tsp red chili powder.
    Stir in the upma and mix well. Cover and cook for 3-4 minutes. Mix again and cover to cook until all the water evaporates. Let it cool completely.
  • Prepare the Potato Stuffing:
    Mash the 2 boiled potatoes. Add chopped onions, fresh coriander leaves, 1/2 tsp chili powder, 1/2 tsp roasted cumin powder, 1/2 tsp coriander powder, 1/2 tsp chaat masala, and salt to taste. Mix well.
  • Make the Rolls:
    Grease your hands with some oil. Take a small portion of upma and flatten it in your palms. Place a spoonful of the potato stuffing in the center. Cover the stuffing with upma gently to form a roll shape.
  • Cook the Rolls:
    Heat some oil in a pan. Place the upma rolls in the pan and cook, flipping them on all sides, until golden brown and crispy.
  • Serve:
    Enjoy these crispy upma rolls with ketchup or green chutney!

सामग्री:

उपमा के लिए:

  • 1 पैकेट Gladful का स्प्राउटेड मिलेट घी उपमा
  • दोगुना पानी
  • 1/2 टीस्पून हल्दी पाउडर
  • 1/2 टीस्पून लाल मिर्च पाउडर

आलू की स्टफिंग के लिए:

  • 2 उबले हुए आलू
  • कटा हुआ प्याज
  • ताजे धनिए के पत्ते
  • 1/2 टीस्पून लाल मिर्च पाउडर
  • 1/2 टीस्पून भुना जीरा पाउडर
  • 1/2 टीस्पून धनिया पाउडर
  • 1/2 टीस्पून चाट मसाला
  • स्वाद अनुसार नमक

रोल्स बनाने के लिए:

  • हाथों को तेल से ग्रीस करने के लिए
  • तला-ने के लिए तेल

विधि:

  • उपमा तैयार करें:
    एक बर्तन में, 1 पैकेट Gladful का स्प्राउटेड मिलेट घी उपमा और दोगुना पानी डालें। इसे उबालने दें। अब इसमें 1/2 टीस्पून हल्दी पाउडर और 1/2 टीस्पून लाल मिर्च पाउडर डालें।
    उपमा डालें और अच्छे से मिला लें। ढककर 3-4 मिनट तक पकने दें। फिर इसे फिर से मिला कर ढककर पकाएं, जब तक सारा पानी सूख न जाए। इसे पूरी तरह ठंडा होने दें।

  • आलू की स्टफिंग तैयार करें:
    2 उबले हुए आलुओं को मैश कर लें। इसमें कटा हुआ प्याज, ताजे धनिए के पत्ते, 1/2 टीस्पून लाल मिर्च पाउडर, 1/2 टीस्पून भुना जीरा पाउडर, 1/2 टीस्पून धनिया पाउडर, 1/2 टीस्पून चाट मसाला और नमक डालकर अच्छे से मिला लें।

  • रोल्स बनाएं:
    हाथों को थोड़े से तेल से ग्रीस करें। उपमा का एक छोटा हिस्सा लें और उसे अपने हाथों से फैला लें। इसके बीच में आलू की स्टफिंग रखें और फिर उपमा से आलू को ढककर रोल का आकार दें।

  • रोल्स पकाएं:
    एक पैन में तेल गर्म करें। उपमा रोल्स को पैन में डालें और सभी साइड्स को पलट-पलट कर सुनहरा और क्रिस्पी होने तक पकाएं।

  • परोसें: गरम-गरम क्रिस्पी उपमा रोल्स को टोमेटो केचप या हरी चटनी के साथ आनंद लें!


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